Over de podcast

Gelukkig de mens – Een bezinning als rustpunt in een drukke wereld

Gelukkig de mens is een podcast over de bijbel voor mensen van nu. Het zijn korte reflecties vanuit oude teksten en verhalen, op zoek naar de gemeenschappelijke deler: de mens.

Gelukkig de mens vertelt vanuit de gedachte dat tijden verglijden, culturen verschillen, (religieuze) overtuigingen veranderen. Maar onder en door dat alles heen is daar de mens die verhalend en bezinnend zoekt naar wie en wat hij of zij ten diepste is. Toen, nu en later.

De bijbel is de grootste verzameling teksten die die zoektocht beschrijft. De wordingsgeschiedenis strekt zich uit over eeuwen, als het geen duizend jaar is. De receptiegeschiedenis beslaat dan nog eens ruim tweeduizend jaar. De bijbel is een monument van menselijk zoeken naar zin, richting en betekenis.

Gelukkig de mens probeert iets van die oude zoektocht verstaanbaar te maken voor mensen van nu, in de overtuiging dat die mens ten diepste steeds hetzelfde zoekt: zichzelf in verbinding met alles en iedereen om zich heen. Of je nu in God gelooft of niet, verhalen die eeuwenlang mensen hebben gedragen verliezen niet zo maar hun betekenis. Er zit wijsheid in, en leven. Je moet alleen wel door het stof van eeuwen heen willen leren luisteren.

Deel deze pagina van Gelukkig de mens:

Volg ons nu op:

Ontvang een e-mail bij nieuwe afleveringen

We gebruiken het programma Mailchimp om je op de hoogte te houden van nieuwe afleveringen. Door op de knop 'Abonneren' te drukken ga je akkoord dat Mailchimp jouw gegevens verwerkt. Je kunt je op elk moment uitschrijven voor deze e-mails.